Vaunut mietinnässä

Olen jo vähän aikaa kipuillut mielessäni edessä olevaa vaunujen hankintaa. Esikoisen vaunut on jo vuosia sitten laitettu kiertoon, joten olen alkanut tutustua markinoilla tänä päivänä löytyviin vaihtoehtoihin.

Vaunujen käyttöikä tulee todennäköisesti olemaan n. 1.5 vuotta, koska lapsen aloitettua päiväkodissa ja opittua kävelemään pärjäämme keveämmillä matkarattailla. Vaunujen uutena ostaminen ei ole mikään itsetarkoitus ja ostankin mielelläni käytetyt vaunut, jos sopivan hintaiset ja hyväkuntoiset tulee vastaan. Turvakaukalon taas halusin ehdottomasti uutena, koska lähipiiristä ei sellaista ollut vapautumassa ja halusin varmasti kolaroimattoman & uuden kaukalon.

Toivelistalla:
- yhdistelmävaunut, jotka saa helposti travelsysteemiksi
- 4-pyöräinen malli (3-pyöräiset mallit usein pitkänmallisia, jolloin hankala liikkua tarvittaessa julkisilla kulkuvälineillä, jne.)
- sopivat Suomen olosuhteisiin (kura, räntä, lumi, jne.) ja erilaisille alustoille (esim. asfaltti, lenkkipolku, hiekkatie)
- tilava lapselle, mutta sirot kaupassa yms. liikkumiseen ja menevät sutjakasti auton takakonttiin
- laadukas, kestävä, hyvä jälleenmyyntiarvo

Tähän saakka ykkösvaihtoehtoni ovat olleet Emmaljungan City Cross tai Nitro City -yhdistelmävaunut adapterilla. Tämä sen vuoksi, että mielestäni hinta/laatusuhde on Emmaljungissa kohdallaan, se on luotettava merkki ja niin omat (esikoisella City Crossit) kuin tuttujenkin kokemukset ovat pelkästään positiivisia.

Viidakossa
Merkkejä on toki pilvin pimein: Teutonia, Herkules, Brio, Mamas&Papas, Graco, Peg Perego, Cam, BeSafe, Maxi-Cosi, Quinny, Emma, ja lista jatkuu.... Tarpeet eri käyttäjillä vaihtelevat paljon ja on  loppupeleissä makuasia, millaisia asioita kukin painottaa hankkiessaan vaunuja. Kannattaa kuitenkin käyttää vähän aikaa tutustumalla netissä eri merkkeihin ja malleihin sekä niiden ominaisuuksiin. Sen lisäksi hyvä myyjä osaa kartoitaa tarpeet ja kertoa vaihtoehdoista. Mikään ei myöskään korvaa muiden äitien kokemuksia, joita saa (monesti pyytämättäkin) ympäriltä tai vaikkapa netistä.

Onko meillä kilpaileva vaihtoehto?
Vähän aikaa sitten hommasimme turvakaukaloksi Britaxin turvakaukalon, jossa on SHR (single hand release) -ominaisuus. Britaxilta on viime vuosien aikana ilmestynyt markkinoille myös vaunuja ja rattaita. Olenkin hitaasti alkanut muuttaa ajatuksiani siihen suuntaan, että vaunut voisivat olla muut kuin Emmaljungat lähinnä yhteensopivuuden vuoksi.

Tätä mallia olen tiiraillut: Britax B-Smart


Kävin makustelemassa kyseisiä vaunuja mm. kevään Lapsimessuilla ja jäin miettimään ovatko renkaat liian kovat hiekkatielle tai lenkkipolulle? Kova tärinä ei tee kyydistä vauvalle kovin mukavaa ja ymmärtääkseni Britaxin vaunuihin on olemassa vain yksi rengasvaihtoehto.

Keskustelupalstoilta olen bongannut suht' vähän keskusteluja tai kokemuksia Britaxeista, ehkä ne eivät ole vielä yleistyneet Suomessa (B-Dualia, sisarusvaunua, lukuunottamatta)? Keskustelut ovat olleet pääosin positiivisia, mutta yhtä tyyppivikaa on tullut esiin useassa keskustelussa: aisan murtuminen/katkeaminen!!? Kirjoittajat ovat kyllä kiitelleet sitä, että ovat saaneet mukisematta hyvää palvelua ja uudet vaunut tilalle, mutta hankaluutena on kuitenkin se, että pitää pärjätä jonkun aikaa ilman minkäänlaisia vaunuja.

Kokemuksia ja nettikirppiksiä?
Onneksi vaunujen hankintaan on vielä hyvin aikaa, koska niitä tarvitaan vasta syyskuun lopulla. Toisaalta, jos päädyn kuitenkin ostamaan uudet, voi mallin tai lisävarusteiden tilaamiseen mennä aikaa. Alan aktivoitua  nettikirppisten (esim. huuto.net, tori.fi, kaksplus.fi, vauva.fi,  jne.) seuraamisessa ja mistäs sen tietää, kun tieto raskaudestani alkaa pikkuhiljaa leviämään, niin ehkä joku tuttava voikin olla sopivasti luopumassa omista vaunuistaan? Eihän sitä koskaan tiedä;)

Kommentit

Suositut tekstit