William 4 kk

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa?


Postaus tulee tällä kertaa jälkijunassa, koska saimme neuvolalääkäriajan vasta kuun vaihteeseen. Neljän kuukauden ja kymmenen päivän miehekkäässä iässä William on nauravainen ja hymyileväinen poika. Neuvolassa mitoiksi saatiin 6270g ja 64,2cm.

Neuvola on ihan käyrällä
Vähän reilussa kuukaudessa pituutta oli tullut lähes kolme senttiä, mutta neuvolalääkärin mukaan pituuskasvua pitää nyt vähän seurailla - KÄYRÄ kun oli ottanut painonnousun myötä suunnan voimakkaasti alaspäin;(( Myönnettäköön, että tieto oli aika lannistava, varsinkin, kun menin neuvolaan sillä mielialalla, että painoa ainakin on tullut reippaasti = kaikki kunnossa! No, lääkäri kyllä samaan hengenvetoon rauhoitteli, että pituuskasvu vielä tämän ikäisellä tekee siksakkia ja että notkahdus johtuu todennäköisesti "pulauttelutaustastamme" ja kiinteiden aloittamisesta. Mutta ikävät asiathan jäävät aina soimaan päällimmäisenä mieleen?! Yhtä kaikki, nyt sitten myös pituuskasvua seurataan suurennuslasilla ja mikäli se ei lähde nousuun, niin sitten tutkitaan imeytyykö ravinto, jne. mikä voisi aiheuttaa tilanteen.

Saimme ohjeen syöttää pojalle kiinteitä parin kerran sijasta VIISI (!!!!) kertaa päivässä, joka välissä ja niin paljon kuin menee alas. Lääkäri sanoi, että "ylisyöttämisen mahdollisuuttahan ei ole".. johon ystävällisesti kommentoin, että en ihan yhdy tuohon mielipiteeseen.. Ainakin meidän lapsemme syö lähestulkoon niin paljon, kuin maitoa tai ruokaa annetaan ja sitten sitä puklataan ja oksennetaan (*repeat*) ja kanniskellaan vatsanväänteitään huutavaa lasta...

Olin tosi turhautunut neuvolasta kotiuduttuamme, mutta rauhoituin vähän, kun luin esikoisen vauvakirjasta hänen paino- ja pituustietojaan. Samoilla lukemilla pojat näyttävät kasvavan, vaikka esikoinen olikin pienempi syntyessään.

Näin meillä 4kk iässä
William pitää siitä, että hänelle ilmeillään, lauletaan ja häntä kutitetaan. Poitsu tarttuu leluihin jo hanakasti ja pikkuhiljaa ne alkavat pysyä jo käsissäkin. William heijaa jalkojaan selällään ollessaan puolelta toiselle. Vatsalta selälleen hän on kääntynyt vahingossa useita kertoja, mutta sunnuntaina 3.2. pikkuinen kääntyi ensimmäistä kertaa (todistettavasti) selältä vatsalleen! JEE!

Öihin uusien taitojen oppiminen ei (toistaiseksi) ole vaikuttanut, johtunee tosin kapeasta kehdosta, jossa W nukkuu.. Siellä kun ei mahdu pyörimään eikä kierimään, joten yöt nukutaan (kun nukutaan) suht rauhallisesti. Välillä nukutaan 22-07.30 (ILMAN syöttöä!!) ja välillä sitten heräillään parin-kolmen tunnin välein. Silloinkin kun lapsi nukkuu, niin äiti valvoo ja odottaa, että "kohta se kuitenkin herää".. Eli ihan vielä en ole saanut nukuttua univelkoja pois,)

William punnertaa sitterissä kyynärpäillään istuvampaan asentoon ja sylissäkin kovasti haluaisi pystympään. Alle puolivuotiasta ei pidä istuttaa, mutta puoli-istuvassa asennossa hyvin tukien voi toki pitää.

Ruokailut sujuvat todella hyvin ja kiinteiden aloittamisesta on ollut valtavan suuri apu pulautteluun! Reilussa kuukaudessa paino oli noussut melkein kilon, joten kyllä sitä ruokaa on syöty;) Moni äiti kommentoi ruokahetkien olevan "sotkua", mutta en sitten tiedä onko sotkun sietokykyni normaalia suurempi, vai onko minulla erityisen kiltit ja kuuliaiset lapset, kun minusta ruokailut sujuvat erittäin siististi?! Poika istuu sitterissä ruokalappu kaulassa ja minä lapan ruokaa suuhun niin nopeasti kuin ehdin, ettei kaveri hermostu (=megalomaanista huutoa). Ei huitomista, viuhtomista, eikä mitään muutakaan ylimääräistä juniorin puolelta. Jos on pieni käsi nousee mennäkseen suuhun (johtuen äidin hitaasta lusikkakädestä, tietenkin), siirrän käden sivuun ja sanon "ei kättä suuhun" ja jatkan syöttämistä. Näin on käynyt ehkä kaksi kertaa ja that's it. Sama peli oli myös esikoisen kanssa. Ruokahetkistä ei tarvinnut tapella eikä stressata. Nyt reilussa kuukaudessa on maisteltu bataattia (edelleen 1.lemppari), porkkanaa, parsakaalia, kukkakaalia, maissia, luumua, luumu-omenaa, omenaa, aurinkosekoitusta (hedelmiä) ja mangoa. Kokeilin myös 4kk tarkoitettua riisipuuroa, mutta se ei oikein maistunut useasta kokeilusta huolimatta makeankaan soseen kanssa. Parin viikon kuluttua (5kk iässä) saamme jo alkaa ottaa ruokavalioon mukaan viljoja sekä lihaa!

Kommentit

Suositut tekstit