Oppia ja ideoita valokuvaukseen

Varsinaisen kipinän valokuvaamiseen sain luettuani Mera Kohin Vauvasi kuvassa -kirjan viime keväänä. Kirjoitinkin siitä viime kesänä, voit lukea lisää täältä>>

Tuon kirjan luettuani olen hingunnut digijärkkäriä, sillä nyt jos koskaan sitä tarvitsen: vauva-ajan ainutlaatuisuus, vauvan piirteet ja ilmeet, kasvu ja kehitys, tuo kaikki tapahtuu juuri NYT.

Loppuvuodesta sain kuin sainkin syntymäpäivälahjaksi toivomani digijärjestelmäkameran, Canon 600D:n. Uudempi malli on jo markkinoilla, mutta kotiäidin blogia ja perheemme valokuva-albumia varten tuolla 600D:llä saa erinomaisia kuvia!

kuva: canon.fi
Kamerani hankittiin Rajalasta ja pakettiin kuului ilmainen perehdytyskurssi kameran toimintoihin: "Onnistu uudella digijärjestelmäkameralla – oikeat säädöt henkilö- ja tilannekuviin kotona, luonnossa ja matkoilla."

Mahtavaa, juuri tätä kaipasinkin!

Kurssin antia
kuva: docendo.fi
Sen lisäksi, että valokuvauskurssi oli hetken hengähdystauko aikuisten seurassa kodin ulkopuolella, se oli myös todella hyödyllinen! Minulla kun ei valokuvaamiseen liittyvä terminologia ollut hallussa (onko vieläkään) puhumattakaan uuden kameran kaikista hienouksista;)

Kouluttajana toimi valokuvaaja ja Kamera-lehden päätoimittaja Pekka Punkari, joka oli todella miellyttävä ja selkeä opettaja! Hän havainnollisti kunkin aihealueen esimerkkien avulla, jotka jäivät taatusti paremmin mieleen kuin teoriamonisteet;)

Parin tunnin aikana käytiin läpi kameran perusasetukset (mm. resoluutio, pakkaus, tallennus, herkkyys, valkotasapaino), tarkennuspisteen valinta, oikea valotus (ISO, aukko, aika), mittaustapa, erilaisia luovia kuvausohjelmia, kuvien suojaus sekä osallistujien täsmäkysymyksiä. Kukin kokeili läpi käytäviä asetuksia ja toimintoja omalla kamerallaan.

Tein kamerani käyttöoppaan lopussa oleville muistiinpanosivuille jonkun verran muistiinpanoja, mutta ostin tilaisuuden aikana myös Pekan kirjan: Digijärkkärikoulu 1 - Onnistu uudella kameralla, 2011, Docendo (kuva yllä). Koulutuksessa käytetyt esimerkit olivat tuosta kirjasta, joten ajattelin että asiat muistuvat paremmin mieleen sitten kotonakin. (Kotiin päästyäni iloinen yllätys oli, että koulutukseen osallistujat saivat kirjan 20€ hintaan kun esimerkiksi Docendolla sama opus maksaa 37€.)

Pienelläkin pääsee alkuun
kuva: objektiiviinfo.fi
Lahjapaketissani mukana ollut valovoimainen 50mm/1.8f objektiivi sai kouluttajalta kehuja. Hinta-laatusuhde on siinä objektiivissa nimittäin kohdallaan, se maksaa uutena n. 100€! Kaikki aihepiiriin vähänkään vihkiytyneet tietävät, että objektiiveihin saa uppoamaan rahaa...

Tämän objektiivin pointti on siinä, että sillä saa mainioita henkilökuvia. Se on pieni kooltaan (kulkee aina mukana) ja edullinen, mutta valovoimainen, jolloin se vaatii vähemmän valoa ja tuottaa syvän, pehmeäksi sumentuneen taustan. Tämä nimenomainen objektiivi oli toivelistallani, sillä se on ideaali vauvaa läheltä kuvattaessa;)

Tiesitkö, että... (osa niksi-Pirkka -osastoa)
- muistikortin nopeuden tulee olla vähintään 6, jotta voit tallentaa hyvää HD-kuvaa (muuten pätkii).
- mikäli muistikorttisi "menee jumiin" voit palauttaa tiedot Transcentin recoverx-ohjelmalla. Lue lisää>>
- jo pienelläkin pakkasella kannattaa kamera suojata kuljetuksenkin aikana. Laita se hedelmäosaston läpinäkyvään muovipussiin ja sitten vasta laukkuusi. Näin pakkasesta lämpimään siirryttäessä kameraan ei pääse kertymään kosteutta.
- samaisesta hedelmäpussista saat myös kätevän sadesuojan repäisemällä linssin kohdalle reiän;) heh heh..
- kuten muidenkin elektronisten laitteiden kanssa, odota 0.5-1h tultuasi pakkasesta lämpimään ennenkuin alat käyttää kameraasi uudelleen.
- kameran näyttöön kannattaa lisätä muovikalvo (samanlainen kuin esim. puhelimissa).
- UV-protektorin avulla voi pitää helposti ja kätevästi etulinssin puhtaana.

Kommentit

Suositut tekstit