Meissä jokaisessa asuu pieni Martta

Esikoiselle en tehnyt aikanaan mitään soseita itse (banaanin muussaamista ei lasketa) mutta nyt "toisella kertaa" ajattelin ainakin kokeilla miten helppoa tai vaikeaa niiden tekeminen olisi.

Marttojen järjestelmällinen keittiö!
Niinpä ilmoittauduin jo hyvissä ajoin loppukeväällä 2012 Uudenmaan Marttojen parituntiselle vauvanruokakurssille, joka ajoittuikin kätevästi ensimmäiselle äitiyslomapäivälleni elokuussa;) Enpä ilmoittautuessani tiennyt, että juuri tuolloin olisimme keskellä hektisintä muuttorumbaa.. Mutta hyvä niin, tulipahan kurssi käytyä!

Osallistujien joukossa oli pikkuvauvojen vanhempia vauvoineen, odottavia äitejä ja jokunen isäkin oli uskaltautunut paikalle. Kurssin vetäjä piti pienen alustuksen vauvoille suositeltavista ruoka-aineista, niiden käsittelystä, säilytyksestä ja säilyvyydestä, tarvittavista keittiövälineistä ja koulutuskeittiöstä, jossa me kurssilaiset loihdimme vauvanruoka-aterian, jonka kurssin lopuksi söimme yhdessä.

Kurssilta tarttui kaltaiselleni ei-kodinhengetär-geeniä omaavallekin hyviä ideoita. Esim. valmista sosetta reilusti niin, että siitä tulee annoksia vauvalle ja muunna loput koko perheelle maistuvaksi sosekeitoksi maustamalla se esim. tuorejuustolla ja/tai yrteillä. Niin itsestäänselvää ja helppoa, kun martta sen kertoo;)

Bataatilla alkuun
Williamilla on ollut runsasta pulauttelua alusta alkaen mutta lääkärin mukaan onneksi ei mistään vakavammasta ole kyse. Lääkärin suosituksesta William aloitti kiinteiden maistelun jo kolmen kuukauden ikäisenä. Alussa pidimme reilun viikon tauon soseiden kanssa vatsataudin vuoksi. Käsittääkseni bataatti ja maissi ovat vatsalle lempeimmät, joten valitsin bataatin meidän herkkävatsamme aloitusjuurekseksi sitä kun oli hevisosastolla joulun alla runsaasti tarjolla.

Noudattelin kasvissoseen perusohjetta (ks.postauksen lopussa) ja täytyy sanoa, että homma oli nolostuttavan helppoa ja nopeaa! Bataatti soseutuu hetkessä samettisen pehmeäksi ja sen maku on lempeän makea (kyllä, koemaistan d-vitamiinitipatkin;). Noin kilon bataatista syntyi 20 kerta-annosta, jotka pakkasin mini-minigrip -pusseihin ja pakastin yhtä lukuunottamatta.

Kiinteiden aloittaminen on sujunut hienosti! Vauva on tottunut lusikkaan jo pari viikkoisesta vitamiinien ja masutippojen antamisen yhteydessä. Nyt vuolaan ja (yli)innostuneen kehumisen siivittämänä ruokakin on alkanut löytää suuhun mainiosti;) Vatsa on toiminut yhtä hyvin, jollei paremminkin, kuin ennen kiinteiden aloitusta. Ajoitus on ollut kaiken kaikkiaan napakymppi, sillä kolmen kuukauden rajapyykin ylityttyä poika on myös selvästi alkanut vaatia lisää ruokaa ja se on runsaan pulauttelun vuoksi käynyt haastavaksi, sillä 100ml on edelleenkin maksimi kerta-annos - kaikki muu tulee ulos.

No, katsotaan kunka kauan mamman soseinnostus kestää ja kuinka kauan pöperöt kelpaavat muksulle;)

Kurssilta saatuja ohjeita ja siellä käyttämiämme kasviksia, bataattisose-in-making, soseet pussitettuina pakkasta
varten ja (sillä kertaa) myönteisesti makusteluun suhtautuva koekani;)

KASVISSOSE, n. 4 dl valmista sosetta (Lähde: Martat)
n. 250 g kauden kasviksia (esim. perunaa, porkkanaa, kukka- tai parsakaalia ja/tai kesäkurpitsaa)
2 ½ dl vettä

1. Pese ja kuori ensin kasvikset huolellisesti. Paloittele kasvikset suuriksi lohkoiksi.
2. Laita paloitellut kasvikset kiehuvaan veteen. Vettä tulee olla niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kannen alla noin 10-15 minuuttia. Kasvikset ovat sopivan kypsiä, kun ne pysyvät koossa. Varo ylikypsentämistä.
3. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella, perunasurvimella tai haarukalla riippuen kuinka karkeaa sosetta haluat. Sosetta voi tarvittaessa ohentaa äidin maidolla, korvikkeella tai vedellä.
4. Ota vauvalle makuannos, alkuun noin 2 tl. Jäähdytä loppu sose. Kasvissose säilyy jääkaapissa pari vuorokautta kannellisessa rasiassa. Voit myös pakastaa sosetta annoksina esim. jääpalarasiassa.

Vinkki! Valmiiseen soseeseen voit sekoittaa kypsää lihaa, kalaa tai kananmunaa sekä maustaa sosetta halutessasi tuoreyrteillä, jolloin saat ruokaan vaihtelua.

Kommentit

  1. Pitääkin ottaa ylös tuo soseen perusohje, on sitten tallessa kun meillä alkaa maistelu olla ajankohtaista. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentteja? Kokemuksia? Puolesta? Vastaan?

Suositut tekstit