Kuukausi soseessa

Tänään William täyttää neljä kuukautta! Vielä tänään ehdit ilmoittautua mukaan arvontaan, jossa voi voittaa liikuttavan palkinnon;) Lue lisää täältä
No, missä se ruoka viipyy???

Kiinteät soseet ovat nyt olleet osa päivärutiinejamme kuukauden päivät. Joulun aikaan oli taukoa vatsataudin vuoksi (vai olivatko rokotuksista aiheutuneita masupuruja), mutta sen jälkeen on jatkettu maistelua hyvällä menestyksellä. Pikku-ukon posket ovat ainakin selvästi pyöristyneet;)

Runsas pulauttelu, jonka vuoksi aloitimme kiinteät näin aikaisessa vaiheessa, on helpottanut huomattavasti! Ne kerrat, kun pulauttelua on ollut, ovat johtuneet siitä, että me vanhemmat olemme opetelleet arvioimaan ruoan lisäksi tarjottavia maitomääriä. Mutta tältä osin koen, että elämä on helpottunut huomattavasti!!

Syöttötuoliin Williamin pitää vielä vähän kasvaa, joten käytän syöttämisessä apuna sitteriä. Käytössämme on Baby Björnin Balance, jonka puoli-istuva, ylin asento, on syöttämiseen oivallinen. Kuvassa näkyvin konstein on ruokailu (ja sitteri) pysynyt siistinä: ruokalappu edessä ja harso selkäpuolella;) Tärkein syöttämisen elementti meillä  on vuolas ja innostunut kehuminen jokaisella lusikallisella, jolla varmistetaan vauvan huomion pysyminen syöttäjässä eivätkä ruoat ole pitkin poikin!

Itse pyrin välttämään sylissä syöttämistä kaikin mahdollisin keinoin; vauvan pää pyörii kuitenkin kuin hävittäjälentäjällä sitä mukaa mihin katse osuu ja lusikka osuu todennäköisemmin mihin tahansa muualle kuin suuhun;)


Uusia makuja

Olemme ottaneet uusia makuja ruokalistalle n. 1-2  kasviksen ja 1 makean viikkovauhdilla. Nyrkkisääntö kai on, että noin viikon verran maistellaan uutta makua ja sitten uutta kehiin. Näin voidaan helpommin havaita esimerkiksi mahdolliset allergiat. Tämä tietysti "lapsen tahtisesti", jokainen lapsi on omanlaisensa. Toistaiseksi mitään iho-oireita tai masupuruja ei ole tullut vastaan.

Aloitimme parilla soselusikallisella aamupäivisin, parin viikon päästä syötimme kiinteitä jo aamuin illoin. Nyt maitoa taas tankataan öisin, joten olen miettinyt ottavani kolmannen ruokailun päivärutiiniin. Tosin, vauvan yötankkaus voi liittyä myös kehitysvaiheeseen, kyse ei siis välttämättä ole nälästä..

Tähän saakka on maisteltu bataattia (ehdoton suosikki!), perunaa, porkkanaa, maissia, kukka- ja parsakaalia. Onnistuin tekemään perunasoseesta liisteriä (!!!!), joten sitä maisteltiin ehkä 2 lusikallista, enkä enää tarjonnut sitä pojalle kun itseä ällötti ja otti päähän koko peruna. Seuraavalla kerralla en käytä perunaan sauvasekoitinta vaan muussaan kärsivällisesti haarukalla tai jollain muulla vempeleellä;) Makeista olemme kokeilleet banaania, päärynää, luumu-päärynää ja mangososetta. Makeat soseet olen ostanut banaania lukuunottamatta kaupan hyllyltä eivätkä ne ole olleet mitään erityisiä hittejä. Luulen, että vika ei ole niinkään maussa vaan niiden rakenteessa. Kaupan valikoimien soseet nelikuisille ovat  paljon "löysempiä" kuin millaisena syötän itsetehdyt lapselle. Tuntuu, että ne vain valuvat toisesta suupielestä ulos, kun taas vähän kiinteämmät soseet maiskutellaan ja syödään meillä hienosti, mums mums.

Kasvissoseen perusohjeen löydät aiemman postaukseni lopusta täältä. Vauvaikäisen ruokavaliosta lisää tietoa esim. MLL Vanhempainnetin sivuilta. Vanhemmat saavat hyvät ohjeet neuvolasta yleensä 4-5kk käynneillä, riippuen, miten kiinteiden aloituksesta on siellä keskusteltu (siis esim. jos äiti täysimettää, niin neuvolatäti ei tyrkytä välttämättä siinä vaiheessa mitään soseinfoja).

On the go! Soseet maistuvat myös reissussa! Tässä kuvassa on taltioitu ruokahetkemme salini kahviossa, jonne karkasin vanhempi-lapsijumpasta pari minuuttia ennen tunnin päättymistä syöttämään poitsua.

Hyvin meni jumppa ja sen jälkeinen ruokailu turvakaukalossa, vaikka en ruokalappua muistanutkaan ottaa kotoa mukaan;)

Tärkein kaikista on kuitenkin maito. Omasta pullosta. Uninen, mutta päättäväinen ja omistava ote <3 p="p">

PS. Strategiset mitat ynnä muuta 4kk-asiaa tulee enemmän kuun lopulla neuvolakäynnin jälkeen.

Kommentit

Suositut tekstit