Raskausviikko 29


Raskausviikko 29 on alkanut ja seitsemänkuukautisjuhlat ovat ovella! Joissain kulttuureissa juhlitaan raskauden seitsemännellä kuukaudella uutta, kasvavaa elämää. Vauvan mahdollisuudet pärjätä myös kohdun ulkopuolella ovat jo erittäin hyvät. Jos lapsi syntyisi nyt, on sillä 90 % todennäköisyys selvitä hengissä!

Kolmas raskauskolmannes jo hyvää vauhtia meneillään siis! Jostain syystä raskauskolmannekset jaksotetaan vähän eri tavoin eri paikoissa? Yksi jako on ensimmäinen kolmannes: rv 0-12, toinen: rv 13-25 ja kolmas: rv 26-40.

Sikiön paino: 1100 g, pituus päästä peppuun (CRL): 24,5 cm ja koko pituus: 33,5 cm.
Tämän viikon alussa sikiö on 26 viikkoa vanha ja sen aivoaaltojen kuviot ovat jo lähes samanlaiset kuin vastasyntyneen. Sikiö osaa jo paremmin avata ja sulkea silmiään, imeä ja niellä. Keuhkot pystyvät nyt hengittämään ilmaa ja sikiö tekee säännöllisiä hengitysharjoituksia. Keuhkot alkavat olla paremmin valmistautuneet kohdun ulkopuoliseen elämään. Keskushermosto alkaa myös olla jo niin kehittynyt, että sikiö pystyy itse säätelemään ruumiinlämpöään.

Jokainen kuluva päivä parantaa mahdollisuuksia saada terve lapsi, vaikka synnytys käynnistyisi liian aikaisin. Sikiölle on kuitenkin parempi edelleen pysyä kohdussa, kunnes se kasvaa isommaksi. Sikiön kehosta on rasvaa 2 - 3 %. Pojilla kivekset laskeutuvat kivespusseihin.

Tapahtui menneellä viikolla
Tällä viikolla ei ole ollut mitään erityisiä jomotuksia tai kolotuksiakaan! Jihuu! Siitä plussat;) Unettomuus on tosin vaatinut veronsa. Koska yöllä heräilen, välillä useitakin kertoja saamatta heti unen päästä kiinni uudestaan, olen ottanut parina iltana parin tunnin päikkärit työpäivän päätteeksi.

Kuluneella viikolla oli ensimmäinen neuvolalääkärikäynti (rv 27+4). Siitä kerroinkin jo aiemmassa postauksessa>>

Alkuviikosta olin pari päivää työreissussa kauniissa Fiskarsissa.
Hyvässä seurassa oman työtiimin kanssa oli hauskaa parantaa maailmaa pari päivää, ruoka oli TODELLA hyvää ja kaikki järjestelyt sujuivat mainiosti.Lampaat määkivät hotellihuoneeni ikkunan alla ja muutenkin paikka oli sanalla sanoen idyllinen. 

Saimme kesälahjaksi esimieheltämme (nainen) ihanan yllätyksen: Marimekon pussukan ja muistikirjan!
Puolikas kukkaro: Pieni unikko ja kirja: Mummolan marjat , Marimekko.
Siitä voisi tehdä loppuraskauden päiväkirjan? Oletko sinä pitänyt raskauspäiväkirjaa? Minä en varsinaisesti, näitä yksittäisiä blogimerkintöjä lukuunottamatta.

Kommentit

Suositut tekstit