Matka isoveljeksi, osa I

Mitähän kaikkea tuon kohta kuusivuotiaan pojan mielessä mahtaakaan liikkua? Olisi meinaan joskus mielenkiintoista tietää;)
Kerroimme esikoiselle ensimmäisen ultran jälkeen, että meille on tulossa vauva ja hänestä tulee isoveli joko pienelle tytölle tai pojalle. Olemme katsoneet yhdessä hänen omia vauvakuviaan ja kertoneet millainen hän itse oli vauvana.

Ensi syksy tuo tulevan sisaruksen lisäksi esikoisen elämään myös toisen mullistuksen: hän aloittaa esikoulussa! Tulevan esikoululaisemme parhaat ystävät menevät toiseen eskariin, mutta onneksi pari tuttuakin kasvoa päiväkodista (eri ryhmästä tosin) tulee samaan kouluun.

Koska emme voineet aloittaa miehen kanssa kesälomaa hienokuun alusta on poika nyt kesäpäiväkodissa mutta hänen ryhmänsä onkin koulun puolella ja siellä on vain ISOJA 5-6 -vuotiaita, jotka pääsevät hyödyntämään kaikkia koulun tiloja, mm. jumppasalia mikä onkin valtava hitti. Näin kahden päivän kokemuksella koulumaailma on näyttänyt esikolle ruusuista puoltaan ja hän on siitä aivan innoissaan! Muistaa jopa torua minua, jos sanon, että lähdetään PÄIVÄKOTIIN! Ei, me menemme KOULUUN;)

Asioita, joita olemme esikoisen kanssa yhdessä pohtineet uuteen vauvaan liittyen

Mitä se tarkoittaa, että saat pikkusiskon tai -veljen?
Lähes kaikilla esikoisen ystävillä ja kavereilla on iso- tai pikkusisaruksia, joten se tuntuu hänestä luontevalta ajatukselta. Olemme selittäneet, että hän on aina meille yhtä rakas ja tärkeä.

Esikko on siinä iässä, että "kaikki tytöt ovat ällöjä", paitsi äiti, sillä äitihän ei ole "tyttö". Alussa kerroimme, että emme voi valita sukupuolta ja kumpi tahansa on tervetullut perheeseemme. Rakenneultrassa meille kerrottiin, että selvästi toinen poika on tulossa ja olemme sen kertoneet esikoiselle. Hän otti uutisen riemuiten vastaan ja kokee, että hänellä on pelkästään jo siitä syystä paljon yhteistä tulevan vauvan kanssa;)

Yksi ilta hän tokaisi, että "meitä onkin sitten tässä perheessä kohta kolme poikaa!" Isän kanssa vietetyt poikien illat saavat uuden ulottuvuuden, kun klubiin tulee kolmas jäsen. Tähän saakka (kun vauva ei ole vielä syntynyt) tämä kaikki on ollut esikosta vain positiivista ja jännittävää.

Pitänee kirjoittaa uusi postaus aiheesta kun vauva on syntynyt ja toinen, kun vauva on lähtenyt liikkeelle ja syö kaikkea mitä ei pitäisi;)

Millainen vauva on, kun se tulee kotiin?
Ensimmäiset kommentit positiivisesta suhtautumisesta huolimatta esikoisella liittyivät huoleen siitä, että eihän vauva vain missään nimessä ota hänen legojaan tai muita leluja.

Olemme selittäneet hänelle, että kun vauva tulee kotiin, menee pitkän aikaa niin, että hän vain syö ja nukkuu ja välillä vaihdetaan vaippa. Sitten pikkuhiljaa vauva lähtee liikkeelle ja sitten isoveli voi opettaa ja näyttää asioita vauvalle. Myös miten leluilla leikitään, jotta kaikilla on kivaa. Olemme kertoneet senkin, että vauva saattaa myös itkeä paljon vaikka vatsanpuruja.

Millainen isoveli on tulevaisuudessa? 
Esikko on omaksunut keskustelujemme pohjalta näin etukäteen sellaisen roolin, että hän voi opettaa ja näyttää vauvalle asioita.

Tuleva isoveli on ollut mukana valitsemassa mm. vaunuja tulevalle pikkuveljelle. Hän mainitsee ja huomioi usein arkisissa tilanteissa vauvaa, esim. "tämän lelun voin antaa vauvalle" tai "voin opettaa vauvalle mitä tällä tehdään". Olemme kiitelleet häntä siitä, miten hän kauniisti huomioi jo nyt ajatuksissaan tulevan veikan.

Tässä pari linkkiä, joihin törmäsin, kun pohdin esikoisen luotsaamista ensi syksyn muutoksien läpi:
MLL, Lapsen ikä 5-6 -vuotias ja Perhesuunnittelun kotisivut: Esikoisen valtaistuin keikahtaa

Kommentit

Suositut tekstit