25. raskausviikko


Tänään on sunnuntai 3. kesäkuuta, ja raskautesi on kestänyt 24 viikkoa . Laskettuun aikaan on tasan 16 viikkoa.

"Pojun" paino: 650 g, sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 21 cm, koko pituus: 29 cm.
Tämän viikon alussa sikiö on 22 viikkoa vanha. Se alkaa täyttää kohdun ja tunnet sen liikkeet entistä selvemmin. Tasapainoelin on paikoillaan korvassa ja korvien rakenteiden kovettuminen jatkuu. Sikiö säilyttää tasapainonsa paremmin kuin aikaisemmin.
Päinvastoin kuin monet luulevat, kohdussa ei ole hiljaista. Sikiö voi kuulla hengityksesi, kohtusi takana kulkevan päävaltimon sykkeen, puheesi ja ruoansulatuksen ääniä. Emme tiedä, kuinka monia näistä äänistä sikiö vielä ymmärtää. Sikiöhän on myös lapsiveden ympäröimä ja lapsivettä on myös sen korvakäytävissä.
Hengitysjärjestelmä kehittyy, mutta keuhkoista ei vielä siirry happea vereen eikä veren hiilidioksidia keuhkoihin. Happi ja hiilidioksidi kulkevat istukan kautta.

Tässä vaiheessa raskautta
Tällä viikolla olen kärsinyt selkävaivoista, tarkemmin ottaen palavereissa istuminen neuvotteluhuoneiden kovahkoilla tuoleilla on ollut kärsimystä: häntäluuhun sattuu eikä hyvää asentoa tunnu löytyvän. Työpisteeni pehmeämpi tuoli on ollut ok, mutta tällä hetkellä suuri osa päivästä tuntuu  menevän palavereissa, joten ankeaa on ollut;(

Närästys - Eilisten kummipojan 6-v. juhlien jälkeen kävin vihdoin ja viimein apteekissa hommaamassa Rennietä, kun pala tuntui ikävästi kurkussa koko ajan. Rennie auttoikin heti ja olen saanut olla ilman tuota ikävää vaivaa;)

Yöheräily - Tällä viikolla olen heräillyt joka yö useita kertoja ja nyt saatan olla pitkiäkin aikoja hereillä. Eilen iltapäivällä otin sitten parin tunnin päikkärit ja sain nukuttua univelkoja vähän takaisin. Heräämisen syitä on monia, milloin vessahätä, milloin närästys, huono asento... "Normaalisti" saisin tosiaan unen päästä kiinni samantien mutta nyt uni ei tulekaan silmään.

Vauvan liikkeet - En tunne kauheasti vauvan liikkeitä, jonkun verran ja satunnaisesti vaikka istukka ultran mukaan takana onkin. Esikoisen kanssa oli sama juttu, joten yritän olla stressaamatta asiaa niin kauan kun kipuja, tmvst. ei ole. Ultrassa on aina näkynyt liikkuvainen sikiö, joten sekin on rauhoittanut mieltä.

Kommentit

Suositut tekstit