24. raskausviikko


23 takana ja 17 edessä - 24. raskausviikko alkakoon!

"Pojun" paino: 500 g, päästä peppuun (CRL): 20 cm, koko pituus: 28 cm.

Sikiö voi nyt kuulla ja se reagoi eri tavalla erilaisiin ääniin. Kovat ja korkeat äänet voivat saada sen säpsähtämään. Sikiön liikkeet tulevat koko ajan paremmin koordinoiduiksi koska uusiahermosyitä yhdistyy verkostoon. Keuhkoissa kehittyy tärkeää ainetta nimeltä surfaktantti. Sen ansiosta keuhkot eivät mene kasaan, kun lapsi hengittää ulos, vaan keuhkoihin jää aina jonkin verran ilmaa. Surfaktantin puute on yksi suurimpia vaaroja, jos lapsi syntyy ennenaikaisena. Uhkaavassa ennenaikaisessa synnytyksessä annetaan steroideja sisältävä ruiske, joka kehittää lapsen keuhkoja hieman nopeammin.


Vauva kuulolla?
Tämän raskauden alkuvaiheessa hankin Bola-korun (kuvassa), joka on kaunis koruna mutta myös luo äänimaailmaa vauvalle. Vauva kuulee korun äänen samaan tapaan kuin sydämenlyöntini. Vauvan synnyttyä koru on tuttu esine; pienet korvat tuntevat äänen, ja se voi toimia rauhoittavana elementtinä. Lue lisää Bola-koruista.

Esikon kanssa harkitsin korua, mutta en sitten tullut hommanneeksi. Nyt mieleinen koru tuli eteen eikä asiaa tarvinnut sen kummemmin miettiä. Suloinen muistutus "pojusta" kulkee mukanani siis koko ajan ja esikoinenkin välillä tulee liikuttamaan palloa, että kuulee sen äänen. Pitääkin alkaa seurata, reagoiko "poju" korun ääneen!

Renniet kehiin
Viikonlopun aikana aikana yksi raskauden inhottavista "oireista" on nostanut päätään, nimittäin närästys. Juu-u, ei kiva!! Ensin ajattelin, että "palan tunne" kurkussa (joka muuten herätti useamman kerran viime yönä) johtui viikonlopun herkutteluista, mutta tänään tajusin, että närästystä tämä "vain" on. Odottelin närästystä alkavaksi ehkä noin kuukauden kuluttua, mutta toisella rundilla tämä ikävä puoli tuli nyt sitte nopeammin eteen. Kotona ei tietenkään ole mitään Rennietä tai vastaavaa enkä ehtinyt koko päivänä apteekkiin (kaiken lisäksi pyhäpäivä).

Toinen piinaava öinen  unettomuuden aiheuttaja on kuumuus. Ulkona on ollut ihana kesäinen viikonloppu, mutta öisin tuo ihanuus ahdistaa tätä mammaa.

Toivottavasti ensi yönä saisin nukuttua vähän paremmin.

Kommentit

Suositut tekstit