Tutkittua tietoa, todistetusti

Viisi vuotta vuotta sitten sain loppuraskauden aikana tiukat rajat ja ohjeistukset verenpaineen kotiseurantaan, sillä verenpainelukemat huitelivat neuvolassa tehdyissä mittauksissa 149/89 paikkeilla. Rajat piipaa-auton tilaamiselle olivat muistaakseni 150 ja/tai 90. Että hilkulla mentiin.. No, lukemat pysyivät kurissa, mutta koholla ja selittelin niitä "valkotakkikammolla" vaikka omasta geeniperimästä löytyvät sydän- ja verisuonitaudit sekä korkea verenpaine.

Viime kesänä kävin töihintulotarkastuksessa uuden työpaikkani työterveyshuollossa. Muuten kaikki oli ok (ylipainosta huolimatta), mutta verenpaineeni oli korkealla ja terveydenhoitaja halusi alkaa seuraamaan lukemia säännöllisesti. Vastentahtoisesti kävin pari kertaa kuukauden välein mittauttamassa verenpaineen ja lukemat pysyivät korkeina. Huonoilta uutisilta sulkee mieluummin korvansa ja silmänsä joten minäkin lakkasin käymästä mittauksissa jossain vaiheessa uuden työn temmatessa mukaansa.

Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80 mmHg (elohopeamillimetriä). Normaaleina pidetään vielä arvoja alle 130/85 mmHg. Verenpaine on kohonnut, kun arvot ylittävät 140/90 mmHg. Lähde: http://www.sydanliitto.fi/

Hyvinvointi ja painonhallinta-asiat jäivät kuitenkin kaivelemaan mielen sopukoihin. Tammikuun alussa aloitin ruokapäiväkirjan pitämisen ja lisäsin pikkuhiljaa liikuntaa. Puolen vuoden aikana olen liikkunut keskimäärin 4-5 kertaa viikossa (välillä tietysti vähemmän, jos esim. sairaana tai matkoilla), liittynyt jäseneksi salille, kokenut HCR-puolimaratonin ja opetellut juoksemaan. Painoa on tippunut 15.8 kg ja varmaan jokunen senttikin on matkan varrella kadonnut. Olen myös roudannut kierrätykseen aika monta vaatekassia. Tällä kertaa en aio tarvita niitä isoja vaatteita enää odottamassa seuraavaa kertaa, kun niille olisi käyttöä!

Paheista pahein..
Huhtikuun alussa kävin rutiinitarkastuksessa lääkärillä ja verenpaineen mittaustulos pysäytti! Se oli 167/97! Olin itsevarmasti odottanut huippuhyviä lukemia - eihän uurastukseni painonpudotuksen ja liikunnan lisäämisen kanssa voinut jäädä ilman tuloksia? Mutta niin vain näytti mittari karuja lukemia... ;(

Tovin shokista toivuttuani kävin työterveyshoitajan luona juttelemassa ja samansuuntaiset lukemat tulivat taas näytölle. Olin jopa huolissani siitä, voinko yleensäkään osallistua vähän ajan päässä häämöttävälle puolimaratonille - tällaisilla lukemillahan tuuperrun tien varteen..? Hetken asiaa ääneen ihmeteltyäni tajusin syyn! Aloitettuani ruokapäiväkirjan pitämisen ja karsittuani karkit, sipsit, yms. arjesta olin ottanut tavakseni nauttia pienen salmiakkiaskin - ja niitä askeja tuli nautittua lähes päivittäin! Se oli nautinto ja palkinto;) Mutta alkoi uhkaavasti tuntua siltä, että se oli myös syy kohonneeseen verenpaineeseen... Terveydenhoitajakin kannusti jatkamaan liikkumista ja vakuutti uskovansa verenpaineen laskevan salmiakin vähentämisen myötä ajan kanssa.

Sovimme terveydenhoitajan kanssa, että jätän salmiakin kokonaan pois kahdeksi viikoksi ja testaamme sen vaikutusta arvoihin.

Jätin salmiakin kokonaan pois ja huhtikuun lopulla verenpainelukemat olivat normaalit: 132/83! Ah, onnea! Liikunnan vaikutuksetkin onnistuin siis mitätöimään pienellä, viattomalla, salmiakilla!?!?! Oletteko tunteneet ketään, joka on salmiakilla syönyt itselleen tuollaisia lukemia? Nyt tunnette;)

Tutkittua tietoa
Huhtikuussa minusta otettiin myös kolesterolikoe (paastoverikoe). Kokonaiskolesteroli oli 5.5 mmol/l (viite 0-5.0) oli hieman koholla ja huonoa kolesterolia (LDL) suhteessa enemmän (1.5/3.7). Veren rasva-arvot, triglyseridit, olivat normaalin rajoissa 1.2 mmol/l (viitearvot 0.0-2.0).

Kesäkuun alussa kävin uusissa testeissä ja lukemat olivat täysin samat, mutta huono kolesteroli oli suhteessa vähentynyt pikkiriikkisen (1.4/3.6)! Verenpaineeni oli 126/78. Pulssi mittaustilanteessa oli 48 ja terkkari kysyi, onko minulla aina niin alhainen pulssi.

Sain paljon kehuja ja hyvää mieltä;) Sovimme, että loppuvuodesta voimme katsoa veriarvoja uudelleen jotta näemme, jatkuuko huonon kolesterolin osuuden väheneminen.

Säännöllisen liikunnan terveysvaikutukset:

- vähentää kehon ylimääräisen rasvan määrää
- alentaa kohonnutta verenpainetta ja vaikuttaa myönteisesti veren rasvoihin ja hyytymisominaisuuksiin
- vahvistaa luita ja lihaksia
- parantaa ryhtiä ja kuntoa
- vähentää ummetusta
- kohentaa mielialaa ja rentouttaa
- parantaa kehontuntemusta
- antaa voimia arkeen
- tuo paremman unen
- lisää fyysistä ja psyykkistä jaksamista
- hidastaa toimintakyvyn heikkenemistä
- parantaa lievän ja kohtalaisen masennuksen ja ahdistuneisuuden oireita.
(Lähde: Sydänliitto, johon isäni kuului vuosikymmeniä, kuolemaansa saakka)

Kolesterolista http://www.terveyskirjasto.fi/ sivuilta:
Jos terveellä ihmisellä ei ole muita riskitekijöitä, ja kolesteroliarvo on 5,0–6,4 mmol/l (LDL-kolesteroli 3,0–4,9), voidaan tyytyä ruokavalion muutoksiin ja seurata tilannetta rauhassa , koska valtimotaudin riski ei ole paljoa suurentunut (ks. «Riskilaskuri: sydäninfarkti ja aivohalvaus»5). Jos arvot ovat korkeammat, tällöinkin aina katsotaan, paljonko kolesteroliarvo pienenee ruokavalion muutoksilla. Uusi mittaus 3–6 kuukauden kuluttua kertoo, kuinka hyvin ruokavalio on tehonnut.

Kommentit

Suositut tekstit