Kevättä rinnassa..

On lähes kuukausi siitä, kun viimeksi kirjoittelin tänne! Huh huh, aika menee nopsaan!

Viimeisen kuukauden aikana on suunniteltu ja järjestetty polttarit, vietetty pääsiäistä ja yhdet 60-vuotisjuhlat, käyty kaukomailla Tukholmassa työreissulla ja paljon muuta..

Juoksukoulukin on ehtinyt kokoontua kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla selostettiin tapaamiset ja niiden sisältö sekä kerrottiin lisää aerobisesta kuntotestistä, jota juoksukoulun järjestäjä ESBO IF suositteli kaikille. Kyseessä on "kuntoilijan aerobinen peruskuntotesti (jääskeläinen 1985), joka mittaa aerobista energia aineenvaihduntaa, sydämen, hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintakykyisyyttä kenttäolosuhteissa". Osallistuin testiin viikko sitten 18.4.2011 Otaniemen urheilukentällä, testin suoritti Testaus- ja kuntotutkimusasema www.tesku.fi.

Käytännössä täytin ennakkotietokaavakkeen, noudatin valmistautumiseen annettuja ohjeita, kentän laidalla henkilökunta mittasi rasvaprosentin muistaaksen 4 eri kohdasta (ei kivaa, kaikkien silmien alla..) ja sain Suunnon T6:n ranteeseen. Testin aikana suoritin 4x 1000 metriä ensin kävellen, sitten rivakasti kävellen, hölkäten ja juosten, eli nousevalla kuormituksella. Ennen testin aloittamista, jokaisen 1000 metrin jälkeen ja testin päätteeksi minulta otettiin sormen päästä verikoe. Jokaisen stopin ajaksi T6 pausattiin ja sitten taas päälle, kun alkoi uusi kilometri. Jokaisen kilometrin aikana tuli nostaa sykettä noin 20:llä. Tietysti minulla oli iPodi taskussa mukana rytmittämässä liikkumista;)! Olen huomannut, että juoksusta ei tule yhtään mitään, jos minulla ei ole sitä mukana. Juoksu tuntuu lähtökohtaisesti 'turhalta' mutta haluan tehdä sitä koska uskon, että se on minulle hyvästä. Tsekkasin edellisenä iltana, että minulta löytyy podista eri tempoisia ohjelmia ja rytmi auttoi viemään tossua toisen eteen!

Tulokset
Testi oli maanantaina ja jo torstaina tuli postin mukana kirje, jossa oli henkilökohtaiset tulokseni ja suositukset jatkoharjoittelua varten! Juu, paljon tehtävää riittää - se ei tullut yllätyksenä;) Täytyy myöntää, että myös hieman kryptisiä nuo tulokset olivat ensinäkemältä.. Piti niihin useamman kerran palata, ennenkuin lyhenteet, jne. alkoivat avautumaan. Pari kuukautta sitten en olisi kyennyt tuohon testiin ja nyt tulin sieltä kotiin hyvillä mielin! Siitä ainakin voin olla ylpeä ja hyvillä mielin;) .. ja parempaan suuntaan tässä mennään!!

Summa summarum: aerobinen kynnykseni on keskinkertainen 3 (skaala 1 huolestuttava -5 erittäin hyvä), anaerobinen kynnys välttävä (2) ja max hapenottokykyni välttävä (2).

Liikuntaresepti
Minun tulee keskittyä erityisesti pidentämään peruskuntotasoa kehittäviä lenkkejäni  (3-4 krt/vko) sekä tehdä aerobista vauhtikestävyyttä parantavia lenkkejä 1-2 kertaa/vko ja max. yksi maksimikestävyyslenkki viikossa.

Nyt ainoa epätoivoa aiheuttava asia on oma sykemittarini, joka ei tunnu antavan oikein uskottavia lukemia.. Kone väitti eilen illalla sitkeästi, että sykkeeni oli koko ajan 58-91 välillä, mikä tuntuu lähes mahdottomalta ottaen huomioon, että juoksin pari intervallipätkää tosi lujaa ja olin aika poikki lenkin jälkeen.. Tosin, välillä lenkki tuntuu kevyemmältä ja välillä raskaammalta.. mutta silti tuo sykeraja tuntuu epätodelliselta. Luulisin, että 140 on lähempänä oikeaa ylärajaa?!?!? Sen lisäksi olen vähän miettinyt investointia sykemittariin, jossa on myös GPS, eli saisin oikean lenkin pituudenkin tietooni! No, rahan reikiä on tässä kevään ja kesä juhlissa riittämiin..

Tässä Teskun sivuilta poimimani yhteenveto kunnonkohottajalle. Antaa vähän (korutonta) osviittaa kokonaisliikuntamääristä:
• Liikuntaa tulisi olla 4 –6 x viikossa
• Liikuntatuokion tulisi kestää kerralla 30 min –3 h
• Liikunnan aikaansaama energialisäyksen tarve tulee olla 200 –3500 kcal / viikko
• Kokonaismäärä liikuntaa 4 –10 h / viikko
Ts. on turha odottaa tuloksia liikunnasta elleivät nämä ehdot täyty.

Kommentit

Suositut tekstit