I want it all... and I want it now!

Tänä päivänä naiset kouluttautuvat, työskentelevät antaumuksella, harrastavat aktiivisesti ja haluavat perheen. Sosiaalinen evoluutio on ollut huima! Viimeisen vuosisadan aikana naiset ovat siirtyneet rytinällä työelämään eikä mies ole enää automaattisesti perheen elättäjä. Siinä on ollut miessukupuolella perässä pysymistä, mutta niin on myös naisilla itsellään. Ajatellaan, että tämä kaikki sujuisi automaattisesti, kuin Manulle illallinen... Onko mahdollista saada 'kaikkea'? Elää täysipainoista ja kaikin tavoin tyydyttävää elämää? Onko tässä syy, miksi juuri naiset ovat enenevässä määrin tyytymättömiä elämäänsä?

Ympäristön paineet naisia kohtaan ovat kovat. Puhutaan kotiäideistä "arjen sankareina", työssäkäyvistä äideistä "super-äiteinä". Sen lisäksi, että työssä etenee raketin tavoin, koti on puhdas ja hyväkäytöksiset lapset on puettu siisteihin vaatteisiin, äidin itsensä pitää olla niin sisäisesti kuin ulkoisestikin menestyjän näköinen - trimmattu, hoikka, trendikäs, hollywood-hymyä unohtamatta. Ympäristön asenteet ja uskomukset ovat aikamoinen peltipuku jota voi olla raskas kantaa kenelle tahansa - varsinkin, jos elää elämää, jossa ulospäin näkyvät asiat ovat tärkeimmät.

Ihmisellä on elämässään pyrkimys onnellisuuteen ja tyytyväisyyteen. Mikäli eri elämänalueet (koti, parisuhde, perhe, työ, vapaa-aika, jne.) eivät ole balanssissa siitä syntyvät riittämättömyyden ja turhautumisen tunteet aiheuttavat tyytymättömyyden jotka pitkään jatkuessaan voivat aiheuttaa suuriakin mullistuksia elämässä. Ei ole ennenkuulumatonta, että esim. nelikymppinen työssäkäyvä äiti tai isä löytää uuden onnen parisuhteen ulkopuolelta, stressaantuu arvojen ja paineiden ristiriidoista tai kokee neljänkympin kriisin "tätäkö elämäni piti olla?".

Mistä niitä ilonaiheita löytyy?
Sen sijaan, että antaisimme pettymykselle vallan ("tässäkö tämä nyt sitten oli?") miettisimme, mitä olemme tähän mennessä tehneet ja saavuttaneet ja opettelisimme olemaan aidosti iloisia, ylpeitä ja onnellisia niistä asioista. Kuulostaa helpolta, mutta ei välttämättä ole sitä! Kuinka monta kertaa olet sanonut jonkun kehuessa asuasi "Ai tämäkö.. no täähän on joku vanha rätti vaan..." Vähätteleminen tuntuu usein melkeinpä kuuluvan suomalaiseen kulttuuriin? Emme välttämättä osaa ottaa vastaan kohteliaisuuksia tai arvostusta muilta ihmisiltä, saati sitten itseltämme. Itsensä hyväksyminen, kunnioittaminen ja rakastaminen on tie hyvään itsetuntoon. Kun voimme rakastaa itseämme voimme rakastaa myös muita!

Unelmiesi elämä
Seuraavaksi miettisimme millaista elämää haluamme, millainen olisi lopun elämämme 'käsikirjoitus'? Mitkä ovat ne arvot jotka ohjaavat elämääni? Mikä on minulle menestystä? Menestymisellä voidaan tarkoittaa ulkoista menestystä ja sisäistä menestystä, eri ihmisille se voi tarkoittaa eri asioita! Siinä missä menestys voi olla yhdelle ihmiselle onnellisuutta parisuhteessa tai harmoninen perhe-elämä se voi toiselle olla onnistumista yritystoiminnassa. Mitkä ovat ne asiat joita minun tulisi tehdä tai muuttaa saadakseni 'unelmieni elämän'?

Käsikirjoitusta pohtiessamme tulee muistaa, että sen sijaan, että mietimme, miten paljon haluaisimme muuttaa puolisoamme, lapsiamme tai ympäristöämmme, meidän tulee keskittyä siihen mitä itse voimme tehdä toisin, mitä meidän itsemme pitää tehdä saavuttaaksemme tavoitteemme.

Ympäristöä ja toisia ihmisiä emme voi muuttaa, mutta itseämme ja omia ajattelu- ja toimintamallejamme me voimme! Kun muutumme itse myös ympäristö ajan kuluessa huomaa ne muutokset ja alkaa pikku hiljaa reagoida niihin.

Pienin askelin
Testaa vaikka kotona; jätä puolisolle nalkuttaminen ja negatiivisten asioiden puiminen vähemmälle ja keskity eteenpäin vieviin, positiivisiin asioihin. Siitä voi seurata uskomattomia muutoksia elämänlaatuun ja parisuhteeseen.


Aurinkoista päivää!

Kommentit

Suositut tekstit